pomocy
Kasieczka : do pustej beczki w kształcie walca o średnicy 100 cm wlano 200 l wody, oblicz wysokość poziomu
wody w beczce
23 mar 19:00
PTwr: Czegoś tu brak chyba − nie ma tam podanej może wysokości beczułki?
23 mar 19:01
aga: nie brakuje
23 mar 19:02
PTwr: A fuj, ale wtopiłem
Zaćmienie umysły =D
200dcm3=502*π*h
=D
23 mar 19:06
Godzio:
r = 5 dm
V = 200 l
25πH = 200 /:25π
H ≈ 1,27 dm
23 mar 19:06
aga: przechodzę na dm3
200l=200 dm3
r=5dm
H− wysokość wody w beczce
π=3,14
π r2 *H= 200 dm 3
3,14*52* H=200
78,5* H= 200 /:78,5
H=2,55
23 mar 19:08
Godzio: pomyliłem się w dzieleniu

oczywiscie
aga ma popranie
23 mar 19:11
Kasieczka : dzięki wielkie
23 mar 19:14