Postać kierunkowa
Mathma: Prostą daną w postaci ogólnej 10x+8y+5=0 zapisz w postaci kierunkowej
23 mar 18:53
Sorix: matko kolejny ...
y=ax+b to jest postac kierunkowa
skoro masz wzór 10x+8y+5=0
to przenies y na prawo i przedziel przez wartosc przy y. Wiecej nie napisze bo nie bd za ciebie
robic zadania
23 mar 18:56
ambrell: Musisy przerzucić y na jedną stronę
10x+5=−8y
−54x−58=y
23 mar 18:56
23 mar 18:56
_emDżi_:
10x+8y+5=0
8y=−10x−5 // 8
23 mar 18:59
_emDżi_: | | 5 | |
x nie dopisałam przy − |
| . |
| | 4 | |
23 mar 19:00
Mathma: Dzięki
23 mar 19:01