Kąty
HelpMe: POMOCY

!
Dla pewnego kąta ostrego alfa mamy,że sin alfa + cos alfa =
√2 wtedy sin alfa * cos alfa =?
Powinno wyjść
12 tylko nie wiem jak to zrobić
23 mar 18:41
Godzio: α = x dla ułatwienia
sinx * cosx = ?
sinx + cosx =
√2 /
2
sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x = 2
1 + 2sinxcosx = 2
2sinxcosx = 1
23 mar 18:58
aga: sin2α + cos2α =1 (1 trygonometryczna)
sinα +cosα = √2 / ()2
sin2α + 2 sinα cosα +cos2α= 2
korzystam teraz z tej 1 trygonometrycznej i mam:
2sinα cosα+1=2
2sinα cosα=1 /:2
sinα cosα=0,5
23 mar 19:00
aga: Godzio wyprzedził mnie
23 mar 19:01
Godzio:
23 mar 19:01
HelpMe: Dziękuje Wam ślicznie
23 mar 19:01
Sorix: kurde a wlasnie mialem pisac ... heh
23 mar 19:07