sylwia: Witam,mam wątpliwość co do poniższego przykładu:
Korzystając z wykresu funkcji f,naszkicuj wykres funkcji g,jeżeli: f(x)= sgn(x) , g(x)=
sgn(x+1) - 2
Funkcja f(x)= sgn(x) przyjmuje kolejno wartości (-1,0,1), a gdy przesunę o wektor u
[-1,-2] to gdy przesunę o ten wektor to wartości nie będą równe (-1,0,1)

pomocy!
30 lis 16:37
Michu: oczywiście nie będą równe -1,0,1
Podstaw i sprawdź!
30 lis 17:01
sylwia: zatem mogę narysować wykres po przekształceniu pomimo tego,że wartości nie będą równe
-1,0,1
30 lis 18:27
b.: no a czemu nie?
g to przecież nie funkcja sgn
podobnie jest np. z sin, ma wartości w [-1,1],
ale już h(x)=2+sinx ma wartości w [1,3]
30 lis 19:44