Ciągi
mała094: Miary kątów wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny, którego różnica równa się 4 stopni, a miara
największego kąta wynosi 172 stopni. Jaka jest liczba boków wielokąta?
Proszę o dokładne opisanie, krok po kroku.
Z góry dziękuję.
23 mar 18:22
PTwr: a4=172 <− cztery kąty = cztery wyrazy
r=4 <− różnica
Ze wzoru na n'ty wyraz:
a4=a1+(4−1)*r <− podstaw co masz i wylicz a1
a2=a1+(2−1)*r <− a1 już masz więc wylicz a2
a3=a1+(3−1)*r <− to samo co ostatnio =)
23 mar 18:29
PTwr: tfu, wyczytałem że czworokąt tam jest −> ERROR
zaraz poprawię
23 mar 18:30
PTwr: an=a1+(n−1)*r <− wzór tego ciągu
an=172 <− podany kąt − ostatni w ciągu
suma kątów wielokąta to
K=(n−2)*180
Jako że ciąg to kąty tej figurki to suma kątów jest sumą wyrazów ciągu, więc:
2*a1+(n−1)r2*n=(n−2)*180
172=a1+n*4−4
176−4n=a1
Podstawić, pogmerać, złożyć kotka w ofierze i mamy:
(348−4n)*n=360n−720
348n−4n2=360n−720
4n2+12n−720=0
Miejsca zerowe mi wyszły ( programikiem to poszczułem )
x1=−15
x2=12
ilość boków nie może być ujemna więc tylko x2 zaskoczy
23 mar 18:53
mała094: przepraszam, ale nie rozumiem tylko jednego momentu: (348−4n)*n=360n−720 . Skąd się wzięło to
(348−4n)*n

23 mar 19:08