nickeee: 1.
W trapezie równoramiennym podstawy mają dł 6 i 10 cm,a kąt ostry ma miarę 300.o ile
krótsza jest wysokość trapezu od jego ramienia?
2.
Boki równoległoboku mają długość 3 i 6 cm,a jego pole jest równe 12cm2.Oblicz miary
kątów tego równoległoboku.
3.
Kąt ostry trapezu prostokątnego ma miarę 500.Krótsza podstawa m dł2 a dłuższe ramię ma
dł3.oblicz obwód tego trapezu.
30 lis 16:28
Miki:
zad1/ narysuj ten trapez wysokośc trapezu wyznaczy
trójkat prostok. np. po lewej str. o wymiarach
k -- ramię = przeciwprostokątnej
h --- wysokość trap. = przyprostok.przeciwległa katowi 30o
x --- odcinek na dolnej podst. = (10-6)/2 = 2
x= 2 cm
korzystamy z f. tryg. cos30o= √3/2
h/x=tg30o x/k= cos30o tg30o= √3/3
wstawisz i otrzymaszże
k =4√3/3 h= 2√3/3 czyli widać ,że k jest dwa razy dłuższe od h
30 lis 19:08
Miki:
zad2/ narysuj znowu ten równoległobok

zawsze zaczynaj od rys.

P= a*b*sinα taki jest wzór na pole równoległ.
gdy dane sa dwa boki i kat między nimi (ZAPAMIĘTAJ)
czyli sin α= 12/18 ≈ o,6666
odczytaj z tablic sinusów kąt α≈ 41
o50
,
to kat rozwarty
180
o -α= 138
o10
,
3/ popróbuj sama w ten sam sposób

zacznij od rysunku


!
dasz radę wierzę w CIebie
30 lis 19:14
ol: ←βα
17 gru 16:30