POMOCY !!!!!! :d
Nika: WyznaCz liczbE składników w sumie 1+4+7+10......+151 i wyznacz tę sume.
23 mar 17:06
Kisiel: Ciąg arytmetyczny:
a1 = 1
an = 151
r = 3
Podstawiasz do wzoru na n−ty wyraz i wyjdzie Ci n, czyli liczba składników. Później do wzoru na
sumę i już
23 mar 17:11
Nika: no wlasnie podstawilam i nie wychodzi mii
23 mar 17:16
Nika: tyle co mi napisalas to ja tez wiem mozesz obliczyc mi "n" chociaz dalej bede umiala sama
23 mar 17:19
Kisiel: 151 = 1 + (n−1)*3
151 = 1+3n−3
3n = 153
n = 51
Sn = (1+151)/2*51
Sn = 3876
Wychodzi
23 mar 17:21
Nika: dziekie

:
23 mar 17:29