DRAMAOK: mam wynik ale jak do niego dojść

na lokatę terminową, oprocentowaną p% w stosunku rocznym, wpłacono kwotę 10 000zl. oblicz
jaki bedzie stan tej lokaty po uplywie okresu t jesli:
a) lokata jest miesieczna, p%=4%, t=2 lata
b) lokata jest 3-miesieczna, p%-3.5%, t=3 lata
c) lokata jest 6-miesieczna, p%3%, t=3.5 roku
30 lis 16:04
DRAMAOK: wyniki:
a= 10 831,43zl
b= 11 102,03zl
c= 11 098,45 zl
30 lis 16:07
Basia:
jak w poprzednim wzór na procent składany
a) kapitalozacja co miesiąc czyli n=24 p=4/12=1/3
b) kapitalizacja co 3 miesiace czyli n=12 p=3,5/4
c) kapitalizacja co 6 miesięcy czyli n=7 p=3/2
30 lis 16:09
DRAMAOK: nie wychodzi mi

czyli ma byc w A np :
10 000*(1+ 0.33/100)
24 ?jesli tak to wynik nie pasuje
30 lis 16:23
Miki:
korzystasz z tego samego wzoru , który Ci podałam w zad. z cena samochodu
tylko tutaj w nawiasie (1 + p/100)n
np w c) jeżeli lokata 6- mies. to znaczy ,że odsetki
kapitalizowane sa co pół roku
więc 3% /2 = 1,5 % co pól roku
wiec okres oprocentowania też zamieniasz co pól roku
czyli 3,5 roku * 2 = 7 razy po pół roku Ok

więc teraz do wzoru
K
k = 10 000( 1+ 1,5%)
7 = 10 000( 1+ 0,015)
7
= 10 000 (1, 015)
7
bierzesz teraz na kalkulatorze 1,015 razy i przycisk równa się
naciskasz sześć razy będziesz mieć wynik 1,015 do siódmej
i razy 10 000 i masz wynik

10 934,43 zł tak

pozostałe podobnie
30 lis 16:26
Miki: żle mi sie policzyło 1,015
7 = 1,1098449
więc K
k = 110980,45 zł sorry
30 lis 16:30
Miki: Oczywiście że


11098,45 zł juz oczo pląsu dostaję

czas na przerwę POwodzenia wszystko objaśnione OK
30 lis 16:33
Miki:
O 16: 09 piszesz ,że cos Ci nie wychodzi

jest dobrze
10 000( 1+ 0,003333)
24 = 10 000* 1,003333
24=
= 10 000* 1,0831343= 10831,34 zł
wziąłeś
0,0033 a trzeba 0,003333 bo do 24 ptęgi to ważne
pewnie dlatego wynik sie nie zgadzał
30 lis 16:48