matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
XxX:
jaki jest zbior wartosci funkcji f(x)=2(x+3)
2
−1
23 mar 16:08
madzia_13:
f(x)=2(x+3)
2
−1 f(x)=2(x
2
+6x+9)−1 f(x)=2x
2
+12x+18−1 f(x)=2x
2
+12x+17 a=2 b=12 c=17 Δ=12
2
−4*2*17 Δ=144−136 Δ=8
−12
−8
W=(
;
)
2*2
4*2
W=(−3;−1) Zaznaczasz wierzchołek, rysujesz parobole i odczytujesz (patrzy się na oś y): ZW=<−1;∞)
23 mar 19:21