Nika: wszystkie rzuty dwiema kostkami:
Ω={(1,1); (1,2)(1,3)

1,4)

1,5)

1,6);
(2,1)

2,2)

2,3)

2,4)

2,5)

2;6);
(3,1)

3,2)

3,3)

3,4)

3,5)

3,6);
(4,1)

4,2)

4,3)

4,4)

4,5)

4,6);
(5,1)

5,2)

5,3)

5,4)

5,5)

5,6);
(6,1)

6,2)

6,3)

6,4)

6,5)

6,6)}
Ω=36
A−zdarzenie,które polega na wyrzucenie co najwyżej sumy 10 oczek
A={(1,1)

1,2)

1,3)

1,4)

1,5)

1,6);
(2,1)

2,2)

2,3)

2,4)

2,5)

2;6);
(3,1)

3,2)

3,3)

3,4)

3,5)

3,6);
(4,1)

4,2)

4,3)

4,4)

4,5)

4,6);
(5,1)

5,2)

5,3)

5,4)

5,5);
(6,1)

6,2)

6,3)

6,4)}
A=33
P−prawdopodobieństwo
P=33/36 = 11/12
odp: prawdopodobieństwo wynosi 11/12