dominik: Proszę o pomoc:
a) (√2+1)2
b) (2-√3)2
c) (2-√5)(2+√5)
30 lis 15:28
Miki:
Musisz skorzystać ze wzorów uproszczonego mnożenia
a) (a+b)
2 = a
2 +2ab +b
2
b) (a-b)
2 = a
2 -2ab +b
2
c) (a-b)(a+b) = a
2 - b
2 popróbuj!1 bo chodzi byś sie tego nauczył
a nie tylko gotowe rozw. przepisał dasz radę napewno
30 lis 15:31
Basia:
Przypomnij sobie wzory skróconego mnożenia
(a+b)2=
(a-b)2=
(a-b)(a+b)=
i spróbuj je zastosować
30 lis 15:32
dominik: w/g mnie to ma być jak poniżej tylko proszę sprawdź:
a) 2+2√2+1
b) 7-4√3
c) -1
30 lis 15:44
Miki:
ok

tylko w a) = 3+2
√2
30 lis 15:46
Basia: a jest dobrze tylko skończyć trzeba
b, c dobrze
30 lis 15:46
dominik: fakt!
Dziękuję
30 lis 15:47