matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
XxX:
dany jest ciag geometryczny w ktorym a
3
=12 i a
4
=4. ile wynosi drugi wyraz tego ciagu
23 mar 15:38
kaz:
a
3
=a
1
*q
2
=12 a
4
=a
1
*q
3
=4
1
dzielisz stronami i obliczasz q=
a
1
=108
3
a
2
=a
1
*q
23 mar 15:47