3
XxX: rozwiaz nierownosc |2−x|>3
23 mar 15:11
sally: 2−x>3 i 2−x<−3
x<−1 i x>5
x nalezy do zbioru (−∞;−1) i (5;+∞)
23 mar 15:24
Gustlik: |2−x|>3
Korzystam z |a−b|=|b−a| i przestawiam wyrazy pod wartością bezwzględną, bo prościej się liczy,
jak x jest na początku i otrzymuję:
|x−2|>3
Liczę rozwiązania równania |x−2|=3 z interpretacji geometrycznej:
x=2+3=5 lub x=2−3=−1 (o 3 na prawo i na lewo od 2)
Zaznaczam te liczby na osi i przy znaku > przedziały skierowane są "na zewnątrz" rozwiązań i są
otwarte, otrzymuje więc x E (−∞;−1)U(5;+∞) (E − należy)
25 mar 00:14
Bogdan:
Formalny zapis rozwiązania tej nierówności jest następujący (nie potrzeba przy podawaniu
rozwiązania niczego zaznaczać na osi, jeśli nie ma wyraźnie podanego takiego polecenia).
|2 − x| > 3 ⇒ |x − 2| > 3 ⇒ x − 2 < −3 ⋁ x − 2 > 3 ⇒ x < −1 ⋁ x > 5
x ∊ (−∞, −1)∪(5, +∞).
Uwaga do odpowiedzi sally, zapis: x < − 1 i x > 5 nie jest poprawny (w zapisie
tym jest sprzeczność, nie istnieją liczby mniejsze od −1 i jednocześnie większe od 5).
Poprawny zapis to: x < −1 lub x > 5.
25 mar 01:33