matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w
XxX:
sprawdz czy proste o rownaniach x−2y+3=0 i 2x+y−5=0 sa prostopadle.
23 mar 15:09
madzia_13:
x−2y+3=0 −2y=−x−3|*(−2) y=2x+6 2x+y−5=0 y=−2x+5 Proste są prostopadłe gdy: a
1
*a
2
=−1 2*(−2)=−4 Proste nie są prostopadłe.
23 mar 15:33