dominik: Pomocy. Wiem że banał ale poległam.
Dane są zbiory A={1,3,9,27,81}
B={3,6,9,12,15,18}
C={1,2,3,6,9,12,18}
Wyznacz:
a) A⊂B
b) AnC
c) (AnB)⊂C
d) An(BnC)
e) A\B
f) (B⊂C)\A
30 lis 14:58
Basia:
a) nie wiem o co chodzi to ma być suma?
b) AnC={1,3,9}
c) AnB={3,9}⊂C
d) BnC={3,6,9,12,18}
An(BnC)={3,9}
e) A\B={1,27,81}
f) jak w a
30 lis 15:11
dominik: w a i w c (między a i c) to jest takie c z ptaszkiem
30 lis 15:18
dominik: i w c między nawiasem a c też ptaszek z c
30 lis 15:19
Basia:
nie znam takiego symbolu, albo nie rozumiem
spróbuj to może znaleźć w tablicy znaków
C` czy to takie coś?
30 lis 15:22
dominik: na kartce z zadaniami mam takie C i nad tym tylko w drugą stronę też nie mam pojęcia co
to jest
30 lis 15:24
Miki: Nie polegniesz jak będziesz znac def sumy, cz. wspól. ,róznicy ,zb
(to konieczne!

do sumy zb. A i B należą te elemety ,które są w zbiorze A i jeszcze te
ze zb. B , których nie było w zb. A
do cz. wsp. A n B należą te elementy, które się powtarzaja
jednocześnie i w A i w B dlatego cz.wspólna
do A/B należa te, które są w A i nie może ich być w zb. B
do B/A analogicznie te elem. które są w B i nie może ich być w A
tak obrazowo Ci to przedstawiam

i teraz już proste

czy ten znak ∈ oznacza U -- sumę

pisz poprostu U
a) A U B = { 3,6,9,12,15,18, 1,2,} pozostałe juz są
wiec ich drugi raz nie piszemy
mozna jeszcze napisac jako uporzadkowany zbiór
czyli A U B ={ 1,2,3,6,9,12,15,18}
np f) najpierw to co w nawiasie czyli
B U C = {1,2,3,6,9,12,18,15}
teraz do odp b) podamy te elementy które należą do B U C
i nie mogą być w A wiesz już

czyli odp do
b) {15} tylko 15
popróbuj teraz podobnie sam

i napisz co otrzymałeś:0)
to sprawdzę czy to zrozumiałeś ok
30 lis 15:24
Basia:
możliwe, że dopełnienie zbioru, ale co chciałeś opisać symbolem ⊂, w f) on kompletnie nie
ma sensu, oznacza relację zawierania między zbiorami, a tam musi być jakieś działanie na
zbiorach: suma, iloczyn, róznica
zapis A⊂B oznacza, że A jest podzbiorem B, to nie jest działanie
30 lis 15:29
dominik: Basiu to będzie chyba jednak suma
30 lis 15:34
Miki: 
30 lis 15:35
Basia:
no to Miki już podpowiedziała jak to powinno być, próbuj teraz sam
30 lis 15:37
Miki: Tak też myślę ,że wszystko wytłumaczone tylko liczyć i wtedy
bedzie efekt na pryszłość z tego typu zadankami OK

wierzę,że dasz radę

!
30 lis 15:39
dominik: Mkiki skoro w punkcie a to jest suma A i B to skąd się wzięły cyfra 2, a nie ma 27 i 81?
30 lis 15:39
Miki: Faktycznie

soryyy spojrzałam na B I C przepraszam

ale to oznacz ,że myslisz i tak trzeba
jeszcze raz sorki
30 lis 15:42
dominik: to w takim razie proszę o sprawdzenie

a) {1,3,6,9,12,15,18,27,81}
b) {1,3,9}
c) {1,2,3,6,9,12,18}
d) {3,9}
e) {1,27,81}
f) {2,6,12,15,18}
30 lis 15:46
Basia: Bardzo dobrze i tak trzymaj!
30 lis 15:52
dominik: Dziękuję

!
To mogę jeszcze?
30 lis 15:53
dominik: (3x-4)(4+3x)= 9x2-16
(x+2)3-4x(5x-3)2=101x3+126x2-24x+8
30 lis 15:57
dominik: czy jest ok?
30 lis 15:57
Miki: Noo

! superowo
30 lis 15:57
Miki: Mnie narazie nie ma

może Basia
30 lis 15:59
Basia: prawie dobrze
w b współczynnik przy x3 nie 101 tylko -99
reszta w porządku
poszukaj błedu
30 lis 16:12
dominik: fakt trochę za dużo tych cyferek

dzięki
30 lis 20:25
Gniewomir: A=(1,2,3,4,5)
B=(a,b,c,d,g)
22 lut 14:31
megi: nie umie se poradzic z tym pomocy

wyznacz zbiory A U B, A ⊂B , A/B , B / A przyklad A = (-∞,-1) U <3,5>, B=(-2,4)
22 mar 14:08
megi: nie umie se poradzic z tym pomocy

wyznacz zbiory A U B, A ⊂B , A/B , B / A przyklad A = (-∞,-1) U <3,5>, B=(-2,4)
22 mar 14:08
megi: nie umie se poradzic z tym pomocy

wyznacz zbiory A U B, A ⊂B , A/B , B / A przyklad A = (-∞,-1) U <3,5>, B=(-2,4)
22 mar 14:09
matematyk: nie ogarniam matmy wogole moje oceny 11111
19 gru 18:14
matematyk2: ja tak samo, mam 1 1 1 1 2
19 gru 18:19
matematyk: i jeszcze jedna poleci
19 gru 18:20
matematyk: tak serio to moja pani od matematyki nie umie tlumaczyc nowa lekcja poda przyklad i oro a ja
nic
19 gru 18:21
magda: ⊂ ten symbol to zawieranie
20 gru 21:26
Gośkaa : Błagam POMOCY

ja tego wgl nie kapujee ....
Wyznacz : AuB , AnB, AnC, A−B, B−C ,
gdy :
A={−1, −2, −3, −4}
B= {−1, 0, 1 }
C = { −1, 0, 2, 3 }
12 wrz 16:20
loitzl9006:
W zbiorze A masz cztery elementy: −1, −2, −3, −4. W zbiorze B trzy elementy, w zbiorze C cztery
elementy.
A∪B, A∩B, A−B to też są zbiory, musisz w tym zadaniu zadecydować które elementy będą należały
do każdego zbioru.
Żeby element należał do zbioru A∪B, to musi należeć albo do A, albo do B.
Żeby element należał do A∩B, to musi należeć zarówno do A, jak i do B.
A−B element musi należeć do A, ale nie może należeć do B.
A−C element musi należeć do A, ale nie może należeć do C.
I to tyle. Nie ma w tym żadnej filozofii. Wystarczy uważnie przeczytać i sobie poradzisz.
12 wrz 16:32