Ciągi
Magda: Proszę o pomoc.
1. Ciąg (an) określony jest wzorem an= −2n+5
a) uzasadnij, ( na podst definicji) że ciąg an jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −140
2. Liczby 2x3−5x, x2+x, 3x+4 ( w podanej kolejności) są trzema początkowymi wyrazami ciągu
arytmetycznego o wyrazach całkowitych
a) oblicz x
b) podaj wzór na n−ty wyraz tego ciągu
23 mar 14:58
madzia_13:
1.
an = −2n+5
an+1 = −2(n+1)+5 = −2n−2+5 = −2n+2
r= an+1 − an
r= (−2n+2)−(−2n+5) = −2n+2+2n−5 = −3
r= −3
r=const
ciąg jest arytmetyczny
23 mar 15:43
Magda: Ktoś pomoże z resztą?
23 mar 17:54
Magda: Bardzo proszę o pomoc
23 mar 19:22
Magda: Nikt?
23 mar 19:50
madzia_13:
Kurcze tam miało być −2n+3 no i potem −2n+3+2n−5=−2
30 mar 15:33