Geometria kartezjanska
Adam: Niech A = (−2,6) oraz B = (3,y). prosta wyznaczona przez punkty A i B przechodzi prez początek
układu współrzednych gdy y równa sie: a)9 b)−9 c)−4 d)4
prosiłbym o szczegółowe rozpisanie zadania
23 mar 14:07
dmazajac: 1. Prosta wyznaczona przez punkty A i B przechodzi przez początek układu współrzędnych czyli
przez punkt (0,0).
równanie prostej jes takie:
y=ax+b
Mamy dwa punkty A=(−2,6), i O=(0,0)
Wstawiamy z x i y do równania prostej, obliczamy z układu równań współczynniki a i b:
6 = −2a+b
0 = b
z drugiego równania mamy b, wstawiamy do pierwszego i liczymy a:
6 = −2a /:(−2)
a = −3
Otrzymujemy wzór funkcji:
y = −3x.
Punkt B należy do tej prostej więc musi spełniać to równanie, zatem:
y= −3*3 = −9
Ostatecznie odp b jest dobra
23 mar 16:11