napisz wzór funkcji, której wykres przechodzi przez...
Ewa: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(1,7) i B=(−2,−2), a
następnie :
a)sporządzi jej wykres
b)wyznacz jej miejsce zerowe
c)wyznacz przedział, w którym funkcja ta przyjmuje wartości nieujemne
d)oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami układu współrzędnych.
23 mar 13:41
Sorix: wzór funkcji liniowej to y=ax+b
a) wez daj wspolrzedne do wzoru czyli:
Będziesz mieć dwa równania, czyli ukłąd równań
7=a*1+b
−2=1*(−2)+b
Rozwiąrz − otrzymasz a i b i masz wzór
b) mając wzór pod y wstawisz 0 i wyliczysz wartość x
c) mając wzór funkcji f(x), możesz zrobić to na trzy sposoby,
1. Narysować wykres i popatrzeć gdzie wartości schodzą poniżej 0 (chodzi tu o oś współrzędnych
x)
2. Wyobrazic sobie wykres w głowie (czyli sprawdzić jakie jest a, czy dodatnie czy ujemne i
skorzystać z wcześniej obliczonego miejsca zerowego)
3. Utowrzyć nierównośc f(x) <0
d)najprościej namalowac to w układzie współrzednych by to widzieć, wzór funkcji mamy więc nie
ma problemu
23 mar 14:57
mateusz: napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkty A(5;−2) i B(3;2)
30 wrz 14:04
casca: M (−2,8)
N (4,5)
y=ax+b
8=a(−2)+b
8=(−2a)+b
b=8+2a <−−− −−−> 8+2a=b
5=4a+8+2a b=8+1=9
5=6a+8
5−8=6a
6a=−3/6
a=−0,5
y=−0,5x+9
17 gru 23:41
Eta:
y=−0,5(x+2)+8
y= −0,5x+7
=========
17 gru 23:52
KLZ: To sprawdzmy punkt N=(4,5)
y=−0,5(x−4)+5
To oznacza ze wybor punktu nie wplywa na rownanie prostej
18 gru 00:34
janek191:
To było zadanie z 30 iX 2012 r.
18 gru 08:57