panna: Dany jest jednomian kwadratowy w postaci ogólnej f(x)= ax
2. Podaj wzór jednomianu
kwadratowego, którego wykres przechodzi przez zadany punkt.
A=(1,2)
B=(1,0)
czy to chodzi żeby współrzędne punktu A=(p,q) podstawić do wzoru:
f(x)=a(x−p)
2 +q
23 mar 12:34
tom: Jednomian – wyrażenie będące iloczynem liczby oraz zmiennych.
czyli jednomianem jest ax2 ( ax2 + bx +c jest trójmianem)
masz podstawić współrz. A do f(x)=ax2 i wyznaczyć "a"
23 mar 12:56
panna: czy to chodzi o to że wsp. punktu A zaznaczone są (x,y) i do wzoru mam podstawić wartość z
punktu A=(1,2)?
23 mar 13:03
tom: tak : 2 = a*12 → a=2 f(x) = 2x2 przechodzi przez A=(1;2)
23 mar 13:08
panna: oo dziękuję bardzo
23 mar 13:19