DRAMAOK: Cena akcji firmy podczas sesji giełdowej wzrosła o 10%, a potem przez pięć kolejnych
sesji spadała o 2%. Na szóstej sesji cena się już nie zmieniła. Czy cena ta była wyższa,
czy niższa od ceny początkowej?
30 lis 14:21
Basia:
x -cena początkowa
x+0,1x=1,1x - cena po wzroście
1,1x-0,02*1,1x=1,1x-0,22x=0,88x po pierwszym dniu spadku
0,88x-0,02*0,88x=0,88x-0,0176 x= 0,8624x po drugim dniu itd
30 lis 14:29
Basia: oj przepraszam błąd
po pierwszym dniu spadku
1,1x-0,02*1,1x=1,1x-0,022x=1,078x
po drugim
1,078x-0,002*1,078x=1,078-0,000156x
nie chce mi sie liczyc ale widac ze po piatym to i tak będzie wiecej niż x
30 lis 14:42