delta
panna: Policzyłby mi ktos deltę ? −2x2 − x −2
MI wychodzi, że jest to − 15, ale w zadaniu mam przedstawić funkcję w postaci kanonicznej więc
raczej musi być dodatnia....
23 mar 11:47
Sorix: △= b2−4ac
I masz racje − albo źle napisałeś albo jest bład w zadaniu
23 mar 11:57
panna: specjalnie patrzałam wszędzie są minusy... Najwidoczniej bład w zadaniu....
Dziekuje
23 mar 12:00
panna: a czy da się przedstawić postać kanoniczną z ujemną delta ?
23 mar 12:04
Sorix: tak da sie
23 mar 12:15
Sorix: wychodziło by coś takiego o ile dobrze policzyłem
ale nie wiem czy czegos nie poknocilem
23 mar 12:21
kapek: Poprawnym wynikiem jest −2(x+1/4)2 − 15/8
Widocznie dla ujemnej delty we wzorze znika "−"
Ten wynik jest dobry co można łatwo sprawdzić wymnażając go i wtedy widać, że dla q = − 15/8
obie postacie są zgodne.
W postaci kanonicznej otrzymujemy wierzchołek i jego wartość, więc na podstawie pochodnej
wyznaczyłem wierzchołek, wstawiłem do równania ogólnego i wyszła wartość
p = −1/4 oraz q = −15/8
12 cze 15:06
Mila: f(x)=−2x
2 − x −2
Δ=(−1)
2−4*(−2)*(−2)=−15
f(x) =a*(x−p)
2+q postać kanoniczna.
| | 1 | | 15 | |
f(x)=−2(x−(− |
| ))+(− |
| ) |
| | 4 | | 8 | |
12 cze 15:30