pomocy!
Arleta: 1.Przekatne rownolegloboku ABCD,gdzie A=(0,4),B=(−1,−6),przecinaja sie w punkcie
S=(−4,2).Oblicz wspołrzedne wierzcholków C i D.
23 mar 10:14
Lavi:

Ja bym to zrobiła z wektorów.
AS=SC i BS=SD
AS=[x
s−x
A,y
s−y
A] ← tu podstawiamy liczby z danych w zadaniu
AS=[−4−0,2−4]
AS=[−4,−2]
AS=SC
SC=[x
c−x
S,y
c−y
s]
[−4,−2]=[x
c+4,y
c−2]
z tego mamy
x
c+4=−4 i y
c−2=−2
x
c=−4−4 i y
c=−2−2
x
c=−8 i y
c=−4
czyli C=(−8,−4)
podobnie robimy z BS i SD
BS=[x
s−x
B,y
s−y
B] ← podstawiamy tu liczby
23 mar 10:34
Arleta: w ogole nie mam pojecia o co tu chodzi

moglabys to dokonczyc bo straszny ze mnie osiol
23 mar 10:51
XD: może to dlatego że w/w sposób rozwiązania tego zadania jest z działu matematyki rozszerzonej.
Wektory w takiej formie nie są wprowadzane dla poziomu podstawowego.
23 mar 11:06
Arleta: no a ja mam poziom podstawowy....a to jest zadanie z pracy semestralnej....pomozecie

23 mar 11:16