pomozecie mi w tej matematyce
bogusia:
Liczba (−1) jest miejscem zerowym funkcji liniowej f (x) = (m+ 3) x −3. Wynika stąd, że
A. m = −6 B. m = 0 C. m = 6 D. m = −3
chciałabym aby pokazac jak do tego dojsć
23 mar 09:26
bogusia: i jeszce takie zadanie
Liczba √132 −32 jest równa A. 10 B. 160 C. 4√ 10 D. √10 tez prosze przedstawic
nie sam wynik
23 mar 09:31
bogusia: W tym miejscu należy przypomnieć definicję miejsca zerowego funkcji – jest to argument x dla
którego wartość funkcji f(x) jest równa 0.
Skoro 1 jest miejscem zerowym funkcji to f(1) = 0. Zatem do wzoru funkcji musimy podstawić za x
liczbę 1.
(2 – m)1 + 1 = 0 otrzymaliśmy proste równanie, którego rozwiązaniem jest m = 3
Możemy również sprawdzić kolejne odpowiedzi
(m+ 3) x −3 = (0+ 3) −1 −3 = 0
czyli odp b
23 mar 11:33
bogusia: czy 1 zadanie to tak trzeba zrobić
23 mar 11:33
bogusia: W tym miejscu należy przypomnieć definicję miejsca zerowego funkcji – jest to argument x dla
którego wartość funkcji f(x) jest równa 0.
Skoro −1 jest miejscem zerowym funkcji to f(−1) = 0. Zatem do wzoru funkcji musimy podstawić za
x
liczbę −1.
(m+3)−1 −3 = 0 otrzymaliśmy proste równanie, którego rozwiązaniem jest m = −6
Możemy również sprawdzić kolejne odpowiedzi
(m+ 3) x −3 = (−6+ 3) *−1 −3 = 0
czyli odp a
23 mar 11:41
bogusia: w tym 1 zadaniu to będzie tak
f(x) = (m+3) x−3 miejsce zerowe wynosi −1
f(−1) = (−6+3)*−1−3 = −3*−1−3 = 3−3 = 0
czy tak to będzie prosze o podpowiedz
23 mar 11:48
bogusia: liczba {p132 −32} = {p169 − 9} = {p160} = {p16*10} = {p16} * {p10} = 4√10
23 mar 12:00
bogusia: √132 −32 = √169 − 9 = √160 = √16*10 = √16 * √10 = 4√10
23 mar 12:01