VAT
Debek : Państwo B: Jeśli obywatel zarabia mniej niż 2000 talarów rocznie nie płaci podatku. Jeśli równo
i powyżej tej kwoty płaci 15%
Państwo A: Wszyscy obywatele płacą 12% od uzyskanych dochodów.
a) Pewien obywatel państwa B zapłacił podatek 600 talarów. Jaki był jego roczny dochód ?
b) Dochód pewnego mieszkańca A po zapłaceniu podatku wyniósł 13 200 talarów. Jaki podatek
zapłacił ten obywatel ?
22 mar 23:48
Pol:
11 sty 18:44
Damian#UDM: a)
15% − 600 t
100% − x t
| 15 | | 600 | |
| = |
| | :15 i x≠0 |
| 100 | | x | |
x = 4000
Odp. Roczny dochód obywatela z państwa B był równy 4 000 talarów.
11 sty 18:51
Damian#UDM: Biedaczek. Prawie 12 lat temu nie uzyskał odpowiedzi na zadane pytanie. Ciekawe ile teraz ma
lat i czym się zajmuje
11 sty 18:51
Damian#UDM: b)
88% − 13 200 t
100% − y
| 11 | | 6600 | |
| = |
| ⇔ y=6600*2511 |
| 25 | | y | |
y=15 000
Wartość podatku = 15 000 t − 13 200 t = 1 800 t
Odp. Ten obywatel zapłacił 1 800 talarów podatku.
11 sty 18:58