HELP Me !!!!!!!!! :D
Ala: Ile wyrazow ciagu an = 2
n − 24 jest ujemnych


?
22 mar 23:28
Jack:
2n jest f. rosnącą.
dla n=4
24−24=16−24<0
dla n=5
25−24=32−24>0
I już wiadomo, że wyrazów mniejszych są 4.
22 mar 23:32
Gustlik: Rozwiązujesz nierówność:
2n − 24 < 0
2n < 24
2n to ciąg rosnący, a 24 mieści się między 16 a 32, czyli między 24 a 25.
Ponieważ n należy do N+, to możemy przyjąć:
2n ≤ 16
2n ≤ 24
n ≤ 4 − czyli sa to 4 pierwsze wyrazy.
Inny sposób − z wykorzystaniem logarytmu:
2n − 24 < 0
2n < 24
n < log224 = 4,5849625007211561814537389439478
Czyli n ≤ 4, bo n należy do N+.
23 mar 00:40