Justyna: Dany jest równoległobok, którego obwód równy jest 50 cm. Stosunek długości jego wysokości
jest równy 2/3, a stosunek miar jego kątów wewnętrznych jest równy 1/2. Oblicz długości
boków i wysokości tego równoległoboku.
Prosze o pomoc
30 lis 13:04
Basia:
α/β=1/2 ⇒ β=2α
α+β=180
3α=180
α=60
β=120 (stopni oczywiście)
2a+2b=50
a+b=25
sinα=ha/b
sinβ=hb/a
ha/b=sin60=√3/2
hb/a=sin120=√3/2
ha/b=hb/a
ha/hb=b/a
b/a=2/3
3b=2a
2a+2b=50
3b+2b=50
b=10
a=15
30 lis 13:23
Basia:
to zdaje się z próbnej matury; są już arkusze i rozwiązania na http://matura.servis.pl/
30 lis 13:29
Justyna: 3α=180
dlaczego 3α ? skad to sie wzieło
30 lis 13:29
Basia: β=2a (to ze stosunku podanego w zadaniu)
suma katów w czworokącie to 360 a w równoległoboku kąty naprzeciwległe są równe
2α+2β=360 /:2
α+β=180 za β wstawiam 2α
α+2α=180
3α=180
30 lis 13:48
Basia: i znowu nie można nic napisać
30 lis 13:48
Basia: poprzedni wpis nie ma znaczenia, cos mi sie dziwnego działo w komputerze , teraz juz jest
ok
30 lis 13:50