tua: Liczbę 36 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak aby różnica ich kwadratów była
równa 144
30 lis 12:58
Miki:
x -- pierwszy skł.
y --- drugi skł.
x+y = 36
x
2 - y
2 = 144 rozwiąż ten układ
wyjdzie rozwiązanie x=20 y = 16 coś jeszcze

30 lis 13:06
tua: jutro mam spr z matematyki z funkcji liniowej jeszcze mam 2 zadania których niemoge
zrobić:
Punkty A(-4,1) oraz B(8,7) są symetryczne względem prostek k. wyznacz równanie prostej
k
30 lis 13:18
Miki:
Mozna róznie to zad . rozwiazac:0
podam Ci tak
punkt S(x
s, y
s) S należy do pr. k
x
s = (x
A + x
B)/2 y
s = (y
A + y
B) /2 czyli wylicz wspól. p-tu S
prosta k jest prostopadła do pr. AB i przechodzi przez S
więc napisz równ. pr. AB i będziesz znać jej wspólcz. kierunkowy a
więc równ. k będzie
k; y - y
s = -1/a *(x - x
s) i tyle

dasz radę

powodzenia

a jak coś topisz
30 lis 13:33
tuna: tylko mi jeszcze jest potrzebne jak obliczyć xa
30 lis 13:49
Miki: nooooo

!
jeżeli masz A(-4,1) to proste x
A = - 4 y
A = 1 ok
30 lis 13:51
Basia:
xa to odcieta p-tu A, to masz podane
30 lis 13:51
tuna: oka dzięki
30 lis 13:53
Miki: pisz x
A a nie x
a bo a - oznaczylismy wspólczynnik kier. prostej
nie wprowadzaj kolizji oznaczeń punkty oznaczamy dużymi literami alfabetu
30 lis 13:54
tuna: xS=2 a yS=4
30 lis 13:59
Miki: TaaaaaK
30 lis 14:01
tuna: hehe dobry jestem
30 lis 14:03
Miki:
k; y =1/2*x +3 tak Ci wyszło równanie tej prostej k
30 lis 14:05
Miki: Noooo

! nawet bardzo

a prosta k też taka

jak tak to jesteś the best
30 lis 14:06
30 lis 14:11
tuna: po dłuższym zastanowieniu sie nad zadaniem i go zanalizowaniu tak mi wyszło jesteście dla
mnie bogiem

30 lis 14:14
Miki: Eeeeeee tam

poprostu cieszę się ,że cos z tego rozumiesz

bo o to chodzi

powodzenia


!
30 lis 14:15
tuna: mam jeszcze jedno zadanie :
Dana jkest funkcja liniowa o wzorze f(x)= (3-4a)x+a-7
a) przyjmij a=1 a następnie rozwiąż równannie f(3k-5)+2k+9
b)wyznacz wzór wszystkich wartościa parametru a dla których funkcja f jest rosąca
30 lis 14:20
Miki:
w a) nie podałeś równania

zobacz dobrze
30 lis 14:25
tuna: soryyyyyyyyyyyyyy:( f(3k-5)=2k=9
30 lis 14:28
Miki:
f(x)= -x - 6 po podstaw. za a = 1
więc f(3k - 5) = -(3k - 5) - 6 = -3k - 1
no i napisz czy tam przypadkiem zamiast +2k+9 nie ma = 2k+9

bo nie mogę dalej dokończyć zad.
30 lis 14:29
tuna: kurde dalej źle napisałem f(3k-5)=2k+9 teraz jest już na 100% dobrze
30 lis 14:29
Miki:
i znowu napisałeś dwa = =
ale juz wiem

tak myślałam
czyli dokończenie jest
-3k -1 = 2k +9
-5k = 10
k = - 2 OK

30 lis 14:31
tuna: widze że Tobie matematyka nie jest obca
30 lis 14:32
Miki:
jeszcze b) poniewaz jest tofunkcja liniowa wiec jest rosnaca gdy
współczynnik przy x jest >0
czyli gdy 3-4a >0
-4a> -3
a< 3/4 czyli a ∈(-∞, 3/4)
30 lis 14:36
30 lis 14:37
tuna: jeszcze raz dzięki. pewnie chodzisz na jakieś studia matematyczne

30 lis 14:38
Miki: Eeeeeee tam jestem w gimnazjum

30 lis 14:39
tuna: o lol a ja już w liceum
30 lis 14:40