geometria
humanistka na 100%: punkty A(1,2) B(−1,−1) C(5,2) są wierzchołkami trójkąta. Napisz równanie prostej zawierającej
wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka A
22 mar 22:58
krokus:
Wysokość jest prostopadła do boku BC
wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej BC
| | yB−yC | | −1−2 | | −3 | | 1 | |
aBC= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xC | | −1−5 | | −6 | | 2 | |
więc współczynnik kierunkowy prostej zawierającej tę wysokość
wysokość ma równanie:
y= −2( x −x
a) +y
A
y= −2( x −1) +2
y= −2x +4
22 mar 23:06
humanistka na 100%: hej a czemu +4 na koncu a nie 2
22 mar 23:15
Jack: wymnóż sobie nawias, a zobaczysz.
22 mar 23:21
FiuFiu: Skąd się wzięło −2 ?
4 paź 16:19
5-latek: a*a1= −1 stad
4 paź 16:21