geometria==nie czaje..
humanistka na 100%: na plaszczyznie obrano punkty A i B, takie że A= (3, −2)i B=(1 −6). Napisz:
a) rownanie prostej AB
b) rownanie symetralnej!

p odcinka AB
c) rownanie prostej k prostopadlej do prostej AB i przechodzacej przez pkt C= (−3, 2)
d)rowananie prostej l rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez pkt. D=(−4, −6)
22 mar 22:37
humanistka na 100%: co to jest ta symetralna wogole?
22 mar 22:40
Tomek.Noah: a)
rowanie prostej w ktorej zawiera sie odcinek AB
y=ax+b podsawiasz wspolrzedne A i B i masz uklad rownan ktory mozna spokojnie i altwo rozwiazac
c)
a wiec masz rowanie prostej AB i teraz: zeby bylo prostopadle to iloczyn wspolcznynnikow musi
byc rowny −1 czyli a *c =−1 i prosta ta przechodzi prze pkt C zatem masz kolejny banalny
uklad rownan do rozwiazania
d) tak sam praiwe jak w c) ale
wspolcznniki sa rowne czyli a=c i wstawiasz wspl. D do rowania i liczysz i tyle
Cala filozofia...
22 mar 22:41
Tomek.Noah: symetralna to chyba chodzi o to zeby narysowac prosta przechodzaca przez srodek odcinka AB
latwe
22 mar 22:42
humanistka na 100%: spokojnie i latwo

no wlasnie probowalam, ale mi 2 niewiadome wychodza w tym ukladzie rownan i
panikuje..
22 mar 22:44
krokus:
a) pr. AB: (y−yA)(xA−xB)= ( x−xA)( yA−yB)
podstaw współrzędne punktów A i B
i podaj równanie prostej AB
22 mar 22:44
humanistka na 100%: czyli w pierwszym przykladzie a) ma wyjsc; (6+2) (3−1)
22 mar 22:49
humanistka na 100%: czy lepiej skorzystac z tego y=ax+b
22 mar 22:52
Tomek.Noah: a)
prAB : y=ax+b
A(3,−2) B(1,−6)
−2=3a+b
−6=a+b
a=2
b=−8
y=2x−8
22 mar 22:52
humanistka na 100%: oo dziekuje

a przyklad b c i d? ja nie kumata jestem w tym:((
22 mar 22:54
Tomek.Noah:
c)
pr. AB : y=2x−8
k: y=ax+b
C∊k
2 *a =−1
2=−3a+b
22 mar 22:59
Tomek.Noah: d)
prAB y=2x−8
l:y=ax+b
D∊l
a=2
−6=−2a+b
a=2
b=−2
l: y=2x−2
22 mar 23:01