matematyka
Niunia: 1. Wykorzystując własności prostokąta, uzasadnij że jeśli w trójkącie prostokątnym jedna z
przyprostokątnych jest równa połowie przeciwprostokątnej to kąty ostre są równe 60 i 30
stopni,
2. Symetralna jednego z boków rombu przechodzi przez przeciwległy wierzchołek tego rombu.
Oblicz kąty tego rombu i uzasadnij, że jedna z przekątnych jest równa bokowi rombu.
3. Uzasadnij że jeśli jeden z kątów trójkąta ma 60 stopni to długośc wysokości trójkata
przeciwległej temu kątowi równa jest iloczynowi √3/2 (ułamek) przez długość jednego z dwóch
boków trójkąta tworzących kąt 60 stopni.
4. W trapezie prostokątnym ABCD o podstawach AB i CD kąt ABC ma 60 stopni. Oblicz pole trapezu
mając dane
a) AB = 22 cm CD= 16cm
b)AB= 30cm AD 12√3 cm
c) AB= 21 BC= 18cm
5. Jeden z kątów trójkąta równoramiennego ma 120 stopni. Podstawa tego trójkąta ma długość a.
Oblicz długość każdej z trzech wysokości tego trójkąta.
22 mar 22:23
Godzio:
| | a | | 1 | |
sinα = |
| = |
| => α = 30o => β = 60o |
| | 2a | | 2 | |
22 mar 22:58
Niunia: nie znam sinów ; (
22 mar 23:04