zadania z logarytmow
Adrian: Oblicz log2 √ab wiedząc, że loga b = 5
gdzie a, b ∊ R+ i a ≠ 0.
Jak to rozwiązac?
22 mar 21:26
Jack:
log
2 ab=log
2a + log
2 b
Dalej zastosuj wzór na zamianę podstaw logarytmu.
22 mar 21:29
Adrian: log2 ab=log2a + log2 b
nie rozumiem dlaczego
22 mar 21:32
Jack: niech
log
2 ab = x
log
2 a = y
log
2 b = z
z def.mamy
2
x=ab
2
y=a
2
z=b
stąd 2
y*2
z=a*b ⇒ 2
y+z=a*b
Wracamy do logarytmu z definicji i mamy: log
2 ab = y+z ⇔ log
2 ab= log
2 a + log
2 b

Juz wiesz "dlaczego"
22 mar 21:38
Adrian: Hmm Mysle ze przysiade nad tym, przeanalizuje i moze uda mi sie zrozumiec Dziekuje
22 mar 21:45
Jack: Nie musisz się tego dowodu uczyć. Po prostu zapamiętaj że dodawanie logarytmów o tych samych
podst. to mnożenie ich argumentów. Podobne wzory stosuje się do odejmowania logarytmów....
Wszystko ładnie opisane w zakładach w zasobach tej strony.
22 mar 21:47
Adrian: Dobrze, przejrze
22 mar 21:50
Jack: ok
22 mar 21:51