Arkusz maturalny zadania zamknięte - POMOCY
Kasiagxd: Zadania zamknięte
3. Kąt α jest kątem ostrym. Okrąg opisany jest wzorem x2 + (y−3)2=3. Liczba pnktów wspólnych
tego okręgu i prostej x=sinα jest równa:
A. 0 B.1 C.2 D.3
4. Suma kolejnych liczb nieparzystych mniejszych od 100 jest równa:
A.2525 B.5050 C.2450 D.2500 (mnie wychodzi 2518 na kalkulatorze więc możliwa jest pomyłka
w druku)
8. Wiadomo, że a3−1/a+1:a2+a+1/a+1=4. Zatem a+1 jest równe:
A. 6 B. 0 C. −2 D. 4
9. Rozwinięcie dziesiętne ułamka zwykłego niewłaściwego "u" jest ułamkiem dziesiętnym
okresowym, który można zapisać w postaci 1,(xyz). Wiemy, że cyfra znajdująca się na 22 miejscu
po przecinku tego rozwinięcia jest równa 7, cyfra znajdująca się na miejscu 26 jest równa 3, a
cyfra znajdująca się na miejscu 15 jest mniejsza o 1 od cyfry znajdującej się na miejscu 26.
Licznik ułamka "u" jest równy:
A. 1731 B. 1272 C.1371 D.1722
11. Liczbę 7,49 zaokrąglamy do najbliższej liczby całkowitej. Błąd względny tego przybliżenia z
dokładnoscią do 0,1% jest równy:
A. 14,9% B. 20% C.19,9% D. 19,8%
12. Pole figury ograniczonej prostymi 2x+y=0,x+3=0,y=0 i y=2 jest równe:
A. 9 B.18 C. 5 D.9 (tutaj jest pomyłka w druku)
13. Funkcja f jest funkcja kwadratową, dla której f(−5)=8=f(7). Osią symetrii paraboli będącą
wykresem tej funkcji jest prosta x=d. Liczba d jest równa:
A.8 B.1 C.0 D.6
22 mar 20:49