Proszę o pomoc!
W trójkącie równoramiennym ABC mamy dane: |AC|=|BC|=16cm oraz |AB|=12cm. W trójkąt ten wpisano
okrąg. Oblicz długości odcinków, na jakie punkt styczności podzielił odcinek |AC|.
To ma byc chyba cóś takiego jak na rysunku :
Trójkąty ADS, ASF są przystające, 16 − x = 6 ⇒ x = 10.
x = 16 − y
h − wys w trojkacie ABC
h2 = 162 − 62 = 256 − 36 = 220
h = √220 = 2√55
ΔCDO∼ΔGBC
| r | 6 | ||
= | |||
| |CO| | 16 |
| r | 3 | ||
= | |||
| 2√55 − r | 8 |
| 3√55 | ||
r = | ||
| 7 |
| y | h | ||
= | |||
| r | 6 |
| 3√55 | ||
6y = 2√55* | ||
| 7 |
| 55 | ||
y = | ||
| 7 |
| 55 | 57 | |||
x = 16 − | = | |||
| 7 | 7 |
x = 16 − y
h − wys w trojkacie ABC
h2 = 162 − 62 = 256 − 36 = 220
h = √220 = 2√55
ΔCDO∼ΔGBC
| r | 6 | ||
= | |||
| |CO| | 16 |
| r | 3 | ||
= | |||
| 2√55 − r | 8 |
| 3√55 | ||
r = | ||
| 7 |
| y | h | ||
= | |||
| r | 6 |
| 3√55 | ||
6y = 2√55* | ||
| 7 |
| 55 | ||
y = | ||
| 7 |
| 55 | 57 | |||
x = 16 − | = | |||
| 7 | 7 |
Bok AS jest wspólnym bokiem dla trójkątów ADS i ASE, |DS| = |ES| = r.
Środek okręgu wpisanego w trójkąt jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów
wewnętrznych, a więc miary kątów ADS i SAE są równe sobie, oznaczmy je α.
Trójkąty ADS i ASE są prostokątne, więc miary kątów ASD i ASE są równe 90 − α,
oznaczmy je β.
Biorąc wymienione stwierdzenia pod uwagę ustalamy, że trójkąty ADS i ASE są przystające
na podstawie cechy bkb.