f. liniowa podpowiedź
krzysiek: cześć, proszę o małą podpowiedź, mam wykres f. liniowej y = 4x − mx, więc a = 4 oraz b = −1
tak? Zastanawiam się nad tym x−em przy m.
22 mar 20:42
kalafiorowa:
y=4x−mx
y=x(4−m)
a=4−m
b=0
22 mar 20:45
krokus:
y= ax +b
y= 4x−mx = (4−m)x a= 4 −m b =0
22 mar 20:46
krzysiek: dzięki a jak obliczyć miejsce zerowe?
22 mar 21:15
Dziaku: Pod "y" podtswiasz "0" i liczysz

0= ax+b
22 mar 21:18
krzysiek: ok i mam taką postać 0=x(4−m) i stoję bo mam dwie niewiadome
22 mar 21:39
Jack: przyjrzyj się wskazówce
kalafiorowej... x wyciągnięty przed nawias. Poza tym "m" jest
parametrem więc traktujesz to jak "wiadomą"
22 mar 21:41
krzysiek: aha wielkie dzieki
22 mar 21:44