matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz prawdopodobieństwa
karolcia:
Błagam Pomocy
W talii 24 kart wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano trefla lub waleta.
22 mar 20:34
krokus:
wszystkich kart jest 52 trefli jest 13 waletów jest 4 walet treflowy jest 1 AUB −− wylosowano trefla lub waleta
13
4
1
P(AU B) = P(A) +P(B) − P(AnB) =
+
−
=......
52
52
52
22 mar 20:43