Milka: Korzystając z własności wartiści bezwzględnej uzasadnij, że wyrażenie przedstawia liczbę
naturalną. Podaj konieczne założenia.
| |x-2| - 4 | * | |x-2| + 4 | * | 2/ x
2 - 4x -12|
proszę o pomoc

(tam w ostatniej cześci zadania jest ułamek = 2 jest licznikiem a
reszta w mianowniku
30 lis 12:01
Basia:
|a|*|b|*|c|=|abc|
|a|2=a2
teraz spróbuj sama
30 lis 12:06
Milka: a jesli mam | |x-2|-4| to mam zrobic ||x-2|-4 * |x-2|+4| czy nalezy opuscic wszystkie
moduły?
30 lis 12:09
Milka: powinno wyjsc 2 ?
30 lis 12:20
Basia:
(|x-2|-4)(|x-2|+4) to wyrażenie postaci (a-b)(a+b)=a2-b2
czyli = |x-2|2-16=(x-2)2-16 =x2-4x+4-16=x2-4x-12 i skróci ci się z mainownikiem
trzeciego
i zostaje 2
ale pamiętaj o założrniu
x2-4x-12#0
30 lis 12:29
Karolina: czyli dobrze mi wyszlo
30 lis 12:33
Milka :): dzieki za pomoc
30 lis 12:34