trygonometria zadanie tekstowe
anna: działka państwa jabłońskich ma kształt trapezu w którym kąty przy dłuższej podstawie mają miary
30stopni i 45 stopni krótsze ramie ma długość 40√2m a krótsza podstawa 60 m pan jabłoński
postanowił wybudować ogrodzenie oblicz pole powierzchni działki i długość ogrodzenia
22 mar 19:59
driver:

r=40
√2
| | x | | √2 | |
cos450= |
| ⇒x= |
| *40√2=40, h=40 |
| | 40√2 | | 2 | |
| | y | | y | |
ctg300= |
| = |
| ⇒y=40√3, k=80 |
| | h | | 40 | |
L=y+60+x+r+60+k=......
P=(a+b)*h:2=.........
22 mar 20:24