Anka :)): rozwiąż równanie: 81-(x-2)2=0
Prosze szybkoooo o jakies rozwiazanie...bo nie wiem jak to zrobic
30 lis 11:01
Basia:
podnieś (x-2)2 stosując wzór (a-b)2=a2 - 2ab + b2
zredukuj wyrazy podobne
rozwiąż równanie kwadratowe (z Δ)
spróbuj sama a jeśli sobie nie poradzisz napisz
30 lis 11:08
Anka :)): tak robiłam, ale nie wychodzi. bo wynik ma byc taki {-7,11}
30 lis 11:20
Anka :)):
30 lis 11:25
Basia:
no to liczmy
81-(x-2)2=0
81-(x2-4x+4)=0
81-x2+4x-4=0
-x2+4x+77=0 /*(-1)
x2-4x-77=0
Δ=(-4)2-4*1*(-77)
Δ=16+4*77
Δ=4(4+77)
Δ=4*81
√Δ=2*9=18
x1=(4-18)/2=-14/2=-7
x2=(4+18)/2=22/2=11
porównaj ze swoimi obliczeniami, gdzieś musiałaś zrobić błąd
podejrzewam, że nie uwzględniłaś minusa przed nawiasem
30 lis 11:30
natii: −x2−{2}x=0
18 wrz 16:11
asdf: −x
2 − 2x = 0
czy:
−x
2 −
√2x = 0
18 wrz 16:14
pigor: ... jeśli dobrze rozumiem twój zapis, widzę . to tak :
−x2−{2}x=0 ⇔ −x
2−0*x=0 ⇔ x
2=0 ⇔
x=0 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do równania powyżej :
81−(x−2)2=0 widzę to tak :
81−(x−2)2=0 ⇔ (9−x+2)(9+x−2)=0 ⇔ (11−x)(7+x) ⇔
x∊{11,−7} i tyle
18 wrz 16:20