zbadaj czy ciag jest geometryczny
szymon: an=5+3n
22 mar 19:36
ANNA: a1= 5+ 3 do pot 1 =8
a2= 5+ 3 do pot 2 =14
a3 = 5+ 3 do pot 3= 32
a3/a2= a2/a1
32/14= 14/8
nie jest

chyba

bo roznice są inne
22 mar 19:41
ANNA: 32/12 = 2,28
14/8 =1,75 czyli nie są
22 mar 19:42
ANNA: eee nie roznice tylko iloraz
22 mar 19:44
Tomek.Noah: popierwsze nie roznice tylko ilorazy
22 mar 19:44
Wydi: | | an+1 | |
a po drugie wyznacz wyraz an+1 i spr czy iloraz |
| jest stały  |
| | an | |
22 mar 19:57
Wydi: do ANNA: to czego użyłaś to jest własność ciągu geometrycznego która może działać tylko dla
niektórych wyrazów danego ciągu a nie dla wszystkich. Żeby mieć pewność w 100% należy zrobić
jak wyżej napisałem
22 mar 19:59
Jack: wcale nie
Wydi, bo w definicji ciągu geomtr. jest mowa o WSZYSTKICH n∊N.... dlatego
| | a3 | | a2 | |
wystarczy znaleźć 3 takie wyrazy, np trzy pierwsze, że |
| ≠ |
| . ANNA |
| | a2 | | a1 | |
zrobiła poprawnie.
To co Ty powiedziałeś ma zastosowanie, gdy dowodzimy, że coś
JEST ciągiem geometrycznym,
22 mar 20:03
Tomek.Noah: Jack przeczytaj swoje ostatnie zdanie a potem polecenie zadania i tak naprawde to Wydi ma racje
zauwaz ze tak tez liczsz w sr. arytmetycznej czyli owyraz nastepny odejmujesz poprzedni i ma
wyjsc const. czaisz?
22 mar 20:05
ANNA: dobra mniejsza z tym . Uwazam ze dobrze to zrobiłam , najłatwiejszym sposobem , bez wzorow, bo
ich nie lubie
22 mar 20:08
Jack: czaje, ale
Anna pokazała bardzo dobrze, że to nie jest ciąg geometryczny.
Wydi pisze
o "pewności" − otóż z analizy
Anny możemy mieć tę pewność, że to nie jest ciąg
geometryczny
22 mar 20:09
Jack: Oczywiście, masz rację Anno. Inna sprawa, że niekiedy wymaga się w szkole bezmyślnego
podstawiania do wzoru, zamiast pomyślunku drobnego.
22 mar 20:10
Tomek.Noah: moj kolega tez napisal kartkowke przy dowodzeniu sr arytmetycznej na przykladach i dosatl banie
trzeba to ogolnie napisac czyli wzorach a to co ANNA i Wydi napisali to jest to samo czyli
wyznaczanie ilorazu... ale trzeba to liczyc ogolnikowo bo wtedy jest poprawnie to co Hanka
zrobila to mozna w pamieci by oszczedzic na czasie... Ale na kartce musi byc na literkach
22 mar 20:13
ANNA: To ja nie wiem gdzie Wy do szkoły chodzicie , przecież najważniejsze jest to ze wiecie jak to
zrobić i potraficie rozwiązać zadanie , a nie bawić sie we wzory...ja na wzorach nigdy nie
robie i jest ok
22 mar 20:16
Jack: wcale nie musimy działać na literkach,
Tomek.Noah... Powtarzam, że sprawdzamy, że a
n
NIE jest ciągiem geom. Co innego gdyby wyszła nam równość a
3\a
2 = a
2=a
1 − wówczas nic
nie wiemy i musimy przejść na literki. Przykro mi w powodu nauczyciela Twojego kolegi. To
przykre, ze nie uczy ten nauczyciel myśleć, tylko działać mechanicznie
22 mar 20:16
Tomek.Noah: kochany
Jack mamsz sprawdzic czy dany ciag JEST ALBO NIE JEST GEOMETRYCZNY to jest
licznie takie same jak w f−kcji monotonicznosc pamietasz? Chodzi o formalnosc zapisu... bo
gdby zapsywano wszysto tak na pierwszych liczbach to matematyk dzis inaczej by wygladala (tak
mi sie wydaje) dorba koniec tej konwersacji


)
22 mar 20:21
Tomek.Noah: *matematyka
22 mar 20:21
Jack:
22 mar 20:22
ANNA: a pomożecie mi w jednym zad? pisałam na str zadankowym ale nikt chyba tego nie wie..:(
22 mar 20:25
Jack: przepisz tutaj
22 mar 21:19