matematykaszkolna.pl
zbadaj czy ciag jest geometryczny szymon: an=5+3n
22 mar 19:36
ANNA: a1= 5+ 3 do pot 1 =8 a2= 5+ 3 do pot 2 =14 a3 = 5+ 3 do pot 3= 32 a3/a2= a2/a1 32/14= 14/8 nie jest chyba emotka bo roznice są inne
22 mar 19:41
ANNA: 32/12 = 2,28 14/8 =1,75 czyli nie są
22 mar 19:42
ANNA: eee nie roznice tylko iloraz emotka
22 mar 19:44
Tomek.Noah: popierwsze nie roznice tylko ilorazy
22 mar 19:44
Wydi:
 an+1 
a po drugie wyznacz wyraz an+1 i spr czy iloraz

jest stały emotka
 an 
22 mar 19:57
Wydi: do ANNA: to czego użyłaś to jest własność ciągu geometrycznego która może działać tylko dla niektórych wyrazów danego ciągu a nie dla wszystkich. Żeby mieć pewność w 100% należy zrobić jak wyżej napisałem emotka
22 mar 19:59
Jack: wcale nie Wydi, bo w definicji ciągu geomtr. jest mowa o WSZYSTKICH n∊N.... dlatego
 a3 a2 
wystarczy znaleźć 3 takie wyrazy, np trzy pierwsze, że

. ANNA
 a2 a1 
zrobiła poprawnie. To co Ty powiedziałeś ma zastosowanie, gdy dowodzimy, że coś JEST ciągiem geometrycznym,
22 mar 20:03
Tomek.Noah: Jack przeczytaj swoje ostatnie zdanie a potem polecenie zadania i tak naprawde to Wydi ma racje zauwaz ze tak tez liczsz w sr. arytmetycznej czyli owyraz nastepny odejmujesz poprzedni i ma wyjsc const. czaisz?
22 mar 20:05
ANNA: dobra mniejsza z tym . Uwazam ze dobrze to zrobiłam , najłatwiejszym sposobem , bez wzorow, bo ich nie lubie
22 mar 20:08
Jack: czaje, ale Anna pokazała bardzo dobrze, że to nie jest ciąg geometryczny. Wydi pisze o "pewności" − otóż z analizy Anny możemy mieć tę pewność, że to nie jest ciąg geometryczny emotka
22 mar 20:09
Jack: Oczywiście, masz rację Anno. Inna sprawa, że niekiedy wymaga się w szkole bezmyślnego podstawiania do wzoru, zamiast pomyślunku drobnego.
22 mar 20:10
Tomek.Noah: moj kolega tez napisal kartkowke przy dowodzeniu sr arytmetycznej na przykladach i dosatl banie trzeba to ogolnie napisac czyli wzorach a to co ANNA i Wydi napisali to jest to samo czyli wyznaczanie ilorazu... ale trzeba to liczyc ogolnikowo bo wtedy jest poprawnie to co Hanka zrobila to mozna w pamieci by oszczedzic na czasie... Ale na kartce musi byc na literkach
22 mar 20:13
ANNA: To ja nie wiem gdzie Wy do szkoły chodzicie , przecież najważniejsze jest to ze wiecie jak to zrobić i potraficie rozwiązać zadanie , a nie bawić sie we wzory...ja na wzorach nigdy nie robie i jest ok
22 mar 20:16
Jack: wcale nie musimy działać na literkach, Tomek.Noah... Powtarzam, że sprawdzamy, że an NIE jest ciągiem geom. Co innego gdyby wyszła nam równość a3\a2 = a2=a1 − wówczas nic nie wiemy i musimy przejść na literki. Przykro mi w powodu nauczyciela Twojego kolegi. To przykre, ze nie uczy ten nauczyciel myśleć, tylko działać mechanicznie
22 mar 20:16
Tomek.Noah: kochany Jack mamsz sprawdzic czy dany ciag JEST ALBO NIE JEST GEOMETRYCZNY to jest licznie takie same jak w f−kcji monotonicznosc pamietasz? Chodzi o formalnosc zapisu... bo gdby zapsywano wszysto tak na pierwszych liczbach to matematyk dzis inaczej by wygladala (tak mi sie wydaje) dorba koniec tej konwersacji )
22 mar 20:21
Tomek.Noah: *matematyka
22 mar 20:21
Jack: emotka
22 mar 20:22
ANNA: a pomożecie mi w jednym zad? pisałam na str zadankowym ale nikt chyba tego nie wie..:(
22 mar 20:25
Jack: przepisz tutaj emotka
22 mar 21:19