Sorix:

zadanie banalne:
spójrz na wzór okęgu
(x−a)
2 + (x−b)
2= r
2
S (środek okręgu) = (a,b)
r
2= 10
r≈3,16,222
a= 1
b =3
z pitagorasa liczysz teraz
1
2 + x
2 =
√10
x=3
jako, że zacząłes już na wysokości 3 musisz dodać wartość x czyli razem: 6
Zatem oś y przecina w punkcie (0,6)
jak sobie to narysujesz to zobaczysz że wtedy kolejnym punktem przecięzcia będzie punkt (0,0)
i potem wg mnie najtrudniejsza czesc zadania to zobaczenie tego ze przeciecie z osia x wygląda
tak:
x
2 +
62 = (2
√10)
2
biezre sie to z trojkata pitagoryjskiego gdzie znany masz juz punkt przeciezcia z osia y czyli
(0,6),
znasz równiez srednice okregu która wynosi 2r = 2
√10
i liczysz:
wychodzi x=2
a wiec z osią x przecina sie w punkcie (2,0)