s.: przekątne prostokata przecinaję sie pod kątem π/3 (ułamek zwykły) a jego pole jest równe
3cm2. oblicz objetosc walca powstałęgo w wyniku obrotu tego prostokata wogół krótszego
boku.
29 lis 23:16
Basia:
narysuj to sobie
prostokąt ABCD; punkt przecięcia przekątnych S
trójkąt BSC jest równoramienny, bo przekątne prostokata przecinają się w połowie, czyli
kąty CBS i SCB są równe = α
kat BCS=π/3=β
α+α+β=π
stąd 2α=2π/3
α=π/3
czyli trójkąt BSC jest równoboczny
czyli d/2=b (d - długość przekatnej) czyli d=2b
z pola ab=3
a=3/b
z Pitagorasa
a2+b2=d2
9/b2+b2=4b2 /*b2
9+b4=4b4
3b4=9
b4=3
b=31/4
a=3/3{1/4)
a=33/4
krótszym bokiem jest b
R=b
h=a
V=πR2h=π(31/4)2*33/4=π*31/2*33/4=π*35/4
zastrzegam , że mogłam się pomylić w rachunkach
30 lis 11:26
Basia:
rozwiązałam to i diabli wiedzą dlaczego wcięło, za jakieś pół godziny napiszę ponownie,
na razie narysuj prostokąt ABCD tak aby AB był dłuższy; narysuj przekątne, S punkt
przecięcia
kąt BSC=π/3
zastanów się jakim trójkatem jest BSC i co z tego wynika
30 lis 12:02
30 lis 12:05
s.: z tw pitagorasa?
30 lis 12:29
s.: wszystko jest elegancko, bardzo dziekuje
30 lis 12:29