Obj ostrosłupa
Marlena: Czy ktoś wie jak to zrobić..

?
Wysokość ostrosłupa parwidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędz boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz Obj tego ostrosłupa
22 mar 18:46
Gerwaz:

V=
13 a
2 H
Mamy trójkąt prostokątny i znamy jeden kąt i bok.
Proponuje z tgα policzyć Połowę przekątnej podstawy.
tg45= H / d/2 ⇒ d=2H / tg 45
W podstawie mamy kwadrat, więc d=
√2a ⇒ a=
d√22
Mamy a, mamy H, wystarczy policzyć i podstawić
22 mar 19:02
Guga: tam ma byc tg 45 = h w liczniku i
d2 w mainowniku ⇒d=2h / tg 45 st

?
22 mar 19:28
Guga: nie wiem jak to policzyc

:(
22 mar 19:28
stanislaw:
tg45 = H1/2 d
1 = 81/2 d
1/2d = 8
d = 16
a√2 = 16/ : √2
a = 16√2
a = 8√2
22 mar 19:40
Gerwaz: **Guga: tam ma byc tg 45 = h w liczniku i d2 w mainowniku ⇒d=2h / tg 45 st ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Chodzi o to przekształcenie?
tg45= H / d/2 /*d/2
tg45
d2 = H /*2
tg45*d = 2H / :tg45
d = 2h/tg45
22 mar 19:45
stanislaw:
V = 13 a2 *H
V = 13 (8√2)2 *8
V = 13128 *8
V = 10243
V = 34113
22 mar 19:46
Guga: dziękuje ślicznie za pomoc
23 mar 18:20
Guga: to ja dziękuję
23 mar 18:31