miejsce zerowe funkcji
Another One: Miejscami zerowymi funkcji y=4x2 +bx+c są liczby 5 i −3, zatem ile wynosi b i c?
Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu ?
Wiem że należy podstawić za x i wyjdzie układ równań ale co dalej?
4*52+b*5+c=0
4*(−3)2+b*(−3)+c=0
22 mar 18:43
KaroLcia: z pierwszego rownania wyznacz c czyli:
c=−100−5b
i podstaw do grugiego to bedzie:
36−3b−100−5b=0
−64−8b=0
−8b=64
b=−8
wiec podstawiamy b
czyli c=−100+40=−60
jesli masz odp to sprawdz
22 mar 19:15
Another One: W odpowiedziach jest tak samo... Dzięki za pomoc
22 mar 19:26