matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
ANIA:
Oblicz: a) 8x
3
+2x
2
+4x+6=0 b) x
4
−5x
2
+6=0 Prosze o rozwiązanie zadania krok po kroku
22 mar 18:36
KaroLcia:
b)t=x
2
, t>0 t
2
−5t+6=0 Δ=25−24=1
√
Δ
=1
5+1
t
1
=
=3
2
5−1
t
2
=
=2
2
x
2
=3 lub x
2
=2 x=
√
2
lub x=−
√
2
x=
√
3
lub x=−
√
3
22 mar 19:39