Kilka zadań...
w.: Witam, pomoże mi ktoś w paru zadaniach?
| | 4x4 − x2 | |
1) Rozwiąż równanie |
| = 0.
|
| | x2 + 4 | |
2) Wyznacz liczbe a, dla ktorej proste 3x − 2y + 6 = 0 i ax + 6y + 2 = 0 sa prostopadle.
| | 1 | |
3) Wykaż, że iloraz ciagu geometrycznego o poczatkowych wyrazach: 4−2√3, |
| , |
| | 2+√3 | |
| | √3 | |
1− |
| jest liczbą wymierna.
|
| | 2 | |
4) W prostokacie polaczono srodki bokow i otrzymano romb o polu 16. Oblicz pole tego
prostokata.
5) Klomb ma ksztalt prostokata o bokach dlugosci 8m i 12m i jest otoczony alejka o stalej
szerokosci. Oblicz szerokosc tej alejki, jesli jej powierzchnia rowna jest powierzchni
klombu.
22 mar 18:36
w.:

6) rysunek przedstawia trapez rownoramienny ABCD, oblicz:
a. pole trapezu
b. promien okregu opisanego na tym trapezie.
22 mar 18:39
w.: ^
22 mar 19:12
w.: Pomoze ktoś ;> ?
22 mar 19:31
w.: już oprócz 4 i 5
22 mar 19:31
w.: 1 też już pomoc nie potrzebna, może ktoś z pozostałymi?
22 mar 19:38
Tomek.Noah:
1) 4x
4−x
2=0
x
2(2x−1)(2x+1)=0
dalej zrob sam bo to proste...
2) a*c=−1
oblicz to
| | an+1 | |
3) q= |
| wystarczy teraz podstawic |
| | an | |
4) narysuj sobie rysunek i bedziesz widzial rozwiazanie mi wywszlo 32
22 mar 19:41
w.: dzieki, to jeszcze prosze o pomoc z 6
22 mar 19:45
w.: | | 21 | |
Pomoże ktoś? w a. ma wyjść 51 |
| , a w b. 6,5. |
| | 169 | |
22 mar 20:08
Jack: W a) 1 przemnóż obie strony przez x
2+4
w b) przestaw oba równania jako y=..... Poza tym
Tomek.Noah odwalił za Ciebie robotę
22 mar 20:12
w.: ale mi chodzi o a i b w zadaniu 6...
22 mar 20:18
w.: dobra z tym promieniem w 6 już wiem jak, ale co z polem?
22 mar 20:35
Jack: w trójkącie ADB wyprowadź drugą wyoskość na podstawę AB, pole znasz... obliczysz h. Podstawę
górną pewnie też już policzyłeś.
22 mar 20:54