FIZYKA PODSTAWOWA POMOCY!!
Patunia: FIZYKA PODSTAWOWA POMOCY


!
Praca wyjścia elektronów z cezu wynosi 2 elektronowolty. a) Wyznacz graniczną częstotliwość
światła, która może wywołać efekt fotoelektryczny dla tych metali.
b) Wyznacz graniczną długość fali światła, które może wywołać fotoefekt dla tych metali. czy
światło widzialne może wybijać elektrony z cezu i srebra?
wiem tyle: CEZ −−−> W= 2eV = 2* 1,6* 10
−19 C*V = 3,2*10
−19 J
ponadto Ef >lub równe W
Gerwaz:
Zjawisko fotoelektryczne można wyjaśnić za pomocą korpuskularnej natury światła. Światło to
zbiór fotonów,. Foton zderzając sie ze swobodnym elektronem przekazuje mu całkowicie swoja
energie, a sam znika. Elektron zużywa ta energie na pokonanie pracy wyjścia, a dodatkowa
energia staje się jego energia kinetyczną.
Mamy wyznaczyć graniczna wartość częstotliwości światła, które może wybić elektron, więc
praca wyjścia musi się równać energii fotonu.
Energia fotonu =
hcλ
h− stała Plancka, c− prędkość światła, λ długość fali, f częstotliwość fali
hcλ=W ⇒ λ =
hcW
λ=
cf
cf =
hcW ⇒ f=
wh
Wystarczy policzyć i podpunkt pierwszy rozwiązany

b) Czy światło widzialne może wybijać elektrony z Cezu?
λ=
cf
Podstawiamy częstotliwość z poprzedniego podpunktu i liczymy długość fali, a potem porównujemy
z dlugosciami fali z zakresu widzialnego światła
Światło widzialne ma długości fali z zakresu 400nm −700nm
Żeby światło widzialne wybijało elektrony z cezu wystarczy żeby nasza otrzymana λ była większa
niż 400 nm