matematykaszkolna.pl
FIZYKA PODSTAWOWA POMOCY!! Patunia: FIZYKA PODSTAWOWA POMOCY! Praca wyjścia elektronów z cezu wynosi 2 elektronowolty. a) Wyznacz graniczną częstotliwość światła, która może wywołać efekt fotoelektryczny dla tych metali. b) Wyznacz graniczną długość fali światła, które może wywołać fotoefekt dla tych metali. czy światło widzialne może wybijać elektrony z cezu i srebra? wiem tyle: CEZ −−−> W= 2eV = 2* 1,6* 10 −19 C*V = 3,2*10−19 J ponadto Ef >lub równe W
22 mar 18:34
Patunia: Zrobi mi to ktoś? mam nadzieję, że na forum matematycznym jest też ktoś mądry z fizy emotka
22 mar 18:38
Patunia: proszęemotka
22 mar 18:50
Gerwaz: Zjawisko fotoelektryczne można wyjaśnić za pomocą korpuskularnej natury światła. Światło to zbiór fotonów,. Foton zderzając sie ze swobodnym elektronem przekazuje mu całkowicie swoja energie, a sam znika. Elektron zużywa ta energie na pokonanie pracy wyjścia, a dodatkowa energia staje się jego energia kinetyczną. Mamy wyznaczyć graniczna wartość częstotliwości światła, które może wybić elektron, więc praca wyjścia musi się równać energii fotonu. Energia fotonu = hcλ h− stała Plancka, c− prędkość światła, λ długość fali, f częstotliwość fali hcλ=W ⇒ λ = hcW λ=cf cf = hcW ⇒ f=wh Wystarczy policzyć i podpunkt pierwszy rozwiązany emotka b) Czy światło widzialne może wybijać elektrony z Cezu? λ=cf Podstawiamy częstotliwość z poprzedniego podpunktu i liczymy długość fali, a potem porównujemy z dlugosciami fali z zakresu widzialnego światła Światło widzialne ma długości fali z zakresu 400nm −700nm Żeby światło widzialne wybijało elektrony z cezu wystarczy żeby nasza otrzymana λ była większa niż 400 nm
22 mar 19:33