Potrzebuję pomocy!!!
jolka:
Po zjedzeniu miąższu arbuza pozostała skórka z niejadalną częścią o grubości 3cm. Arbuz miał
średnicę 30c,m. Jaką jego część stanowił miąższ?
22 mar 18:27
jolka: Pomoże mi ktoś z tym zadankiem

heh
22 mar 18:39
Gerwaz:

Przyjmijmy ze arbuz jest kulą.
Najpierw musimy policzyć objętość całego arbuza, a potem objętość miąższu i je porównać.
V=
43πr
3
V całego arbuza = 36 000 cm
3
V miąższu = 18 432 cm
3
VmVc = 0,512
22 mar 18:47
Gerwaz: ***V całego arbuza = 36 000 π cm3
V miąższu = 18 432 π cm3 zapomniałem pi taki mały błąd
22 mar 18:49
jolka: hehe no tak proste zadanko

Dziękuję ślicznie
22 mar 18:50
jolka: Gerwaz a powiedz mi jeszcze jak liczyłeś Vmiąższu to za r ile podstawiłas?
22 mar 19:08
jolka: sorki już już wiem

DZieki
22 mar 19:10
Gerwaz: O matko dziś sobie uświadomiłem dopiero jak elementarny i podstawowy błąd zrobiłem....
Podstawiłem do obliczeń średnice zamiast promienia .... cóż zdarza się xd
23 mar 13:31