Matmaaaa--> Liceum
Dziaku: Problem z trygonometria. Mam problem z 2 zadaniami ktore zadala nam matematyczka, i one sa
dziwne bo dzial trygonometria lecz bardziej z fizyki one pasuja jak dla mnie:( Prosilbym o
pomoc.
1.) Kasia siedzi na sankach, ktore ciagnie jej tata, dzialajac sila o wartosci F= 105 N. Sanki
przylegaja do podloza. Miara kata α miedzy kierunkiem sily a droga wynosi 25
0 . Jaka prace W
wykona tata Kasi jesli bedzie ciagnal sanki na drodze s=250m. Wynik podaj z dokladnoscia do
1J.
2.) Kuter plynie z predkoscia 8 wezlow w kierunku, ktory odchyla sie od kierunku zachodniego o
33
0 45' na poludnie. O godzinie 9:35 zauwazono tankowiec, 7 mil na zachod od kutra. Tankowiec
plynie na zachod z predkoscia 5 wezlow. O ktorej godzinie tankowiec bedzie znajdowal sie na
polnoc od kutra?
Uwaga: 1 wezel = 1 mila morska na godzine.
Prsilbym o pomoc, bardzo bylbym wdzieczny
P.S przepraszam ze bez poslkich znakow ale cos z kompem mi sie dzieje
22 mar 18:10
Dziaku: ?
22 mar 18:50
Dziaku: ?:(
22 mar 19:14
Dziaku: ?
22 mar 19:24
Dziaku: ?:((
22 mar 19:41
Dziaku:
22 mar 21:00
Dziaku: Pomoze ktos

. Jesli nie da rady by dokladnie wyjasnic jak to zrobic to chociaz rysunek czy
tam wstepne wyliczenia, choc wolalbym aby cale zrobiono gdyz kompletnie nie wiem jak je zobic.
22 mar 21:17
Dziaku: ?
22 mar 21:32
Dziaku:
22 mar 21:43
Jack: 1)
W = F* s* cos α, gdzie α kąt między kierunkiem siły, a kierunkiem przesunięcia.
22 mar 21:45
Dziaku: Dziekuje wielkie, tresc mieszana jak dla mnie a rozwiazanie proste jak drut, lecz do 2 zadania
tez neiwiem jak podejsc, jesli bylby ktos tak mily i zrobil je, albo chociaz w polowie zrobic,
ja wejde jutro jeszcze zrana bo mam na pzoneij do szkoly a teraz ide sie uczyc
22 mar 21:57
Jack: cholercia, jak patrze na te minuty, godziny i widzę przed oczami kuter zadania, to mi się
odechciewa czytać

PEwnie ktoś się znajdzie
22 mar 22:01
Dziaku: No wlasnie dlatego ja nawet neiwiem jak do niego podejsc

No licze an to ze ktos sie zjajdzie
ale i tak dzieki za zainteresowanie
22 mar 22:04