matematykaszkolna.pl
Matmaaaa--> Liceum Dziaku: Problem z trygonometria. Mam problem z 2 zadaniami ktore zadala nam matematyczka, i one sa dziwne bo dzial trygonometria lecz bardziej z fizyki one pasuja jak dla mnie:( Prosilbym o pomoc. 1.) Kasia siedzi na sankach, ktore ciagnie jej tata, dzialajac sila o wartosci F= 105 N. Sanki przylegaja do podloza. Miara kata α miedzy kierunkiem sily a droga wynosi 250 . Jaka prace W wykona tata Kasi jesli bedzie ciagnal sanki na drodze s=250m. Wynik podaj z dokladnoscia do 1J. 2.) Kuter plynie z predkoscia 8 wezlow w kierunku, ktory odchyla sie od kierunku zachodniego o 330 45' na poludnie. O godzinie 9:35 zauwazono tankowiec, 7 mil na zachod od kutra. Tankowiec plynie na zachod z predkoscia 5 wezlow. O ktorej godzinie tankowiec bedzie znajdowal sie na polnoc od kutra? Uwaga: 1 wezel = 1 mila morska na godzine. Prsilbym o pomoc, bardzo bylbym wdzieczny P.S przepraszam ze bez poslkich znakow ale cos z kompem mi sie dzieje
22 mar 18:10
Dziaku: ?emotka
22 mar 18:50
Dziaku: ?:(
22 mar 19:14
Dziaku: ?emotka
22 mar 19:24
Dziaku: ?:((
22 mar 19:41
Dziaku:
22 mar 21:00
Dziaku: Pomoze ktos . Jesli nie da rady by dokladnie wyjasnic jak to zrobic to chociaz rysunek czy tam wstepne wyliczenia, choc wolalbym aby cale zrobiono gdyz kompletnie nie wiem jak je zobic.
22 mar 21:17
Dziaku: ?
22 mar 21:32
Dziaku:
22 mar 21:43
Jack: 1) W = F* s* cos α, gdzie α kąt między kierunkiem siły, a kierunkiem przesunięcia.
22 mar 21:45
Dziaku: Dziekuje wielkie, tresc mieszana jak dla mnie a rozwiazanie proste jak drut, lecz do 2 zadania tez neiwiem jak podejsc, jesli bylby ktos tak mily i zrobil je, albo chociaz w polowie zrobic, ja wejde jutro jeszcze zrana bo mam na pzoneij do szkoly a teraz ide sie uczycemotka
22 mar 21:57
Jack: cholercia, jak patrze na te minuty, godziny i widzę przed oczami kuter zadania, to mi się odechciewa czytać PEwnie ktoś się znajdzie emotka emotka
22 mar 22:01
Dziaku: No wlasnie dlatego ja nawet neiwiem jak do niego podejscemotka No licze an to ze ktos sie zjajdzie ale i tak dzieki za zainteresowanieemotka
22 mar 22:04