Prosze pomózcie. Dany jest ciag arytmetyczny
Dorotka: Prosze pomózcie. Dany jest ciag arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=3n−5. roznica tego ciagu jest
rowna: A.r=3 B.r=5 C.r=−3 D.r=−5
22 mar 17:48
Wydi: a
1=3−5=−2
a
2=6−5=1
r=1+2=3
22 mar 18:01
Gustlik: Bardzo prosto jest znaleźć różnicę ciagu artymetycznego danego wzorem typu a = an + b, wtedy
różnica r = a. Ciąg arytmetyczny to nic innego jak funkcja liniowa określona na liczbach
naturalnych dodatnich, punkty wykresu ciągu danego wzorem an = an + b leżą na prostej o
równaniu y = ax + b. W tym przypadku dla ciągu an = 3n − 5 będzie to prosta y = 3x − 5.
Różnica ciagu arytmetycznego jest równa współczynnikowi kierunkowemu prostej, czyli r = 5.
Piszę o tym, bo mało który nauczyciel w szkole pokazuje analogię ciągu arytmetycznego z funkcją
liniową, a ta analogia pozwala szybko rozwiązać wiele zadań − wyznaczyć różnicę, zbadać
monotoniczność ciągu arytmetycznego, a na pewno szybko sprawdzić zadania rozwiązywane
standardowymi szkolnymi metodami, jeżeli nauczyciel będzie sobie życzył tylko metod
standardowych.
Mozna to też udowodnić rachunkowo:
an = an + b
an+1 = a(n+1) + b
r = an+1 − an = a(n+1) + b − (an + b) = an + a + b − an − b = a, bo an i b się zredukują.
Czyli r = a − różnica jest równa współczynnikowi kierunkowemu prostej. W tym przypadku r = 5.
23 mar 00:56
Asia : an=−3n−5
r= an+1−an= −3(n+1)−5+3n+5= −3n−3−5+3n+5= −3n−8+3n+5= −3
28 mar 14:23