oblicz ile ton zboża jest w magazynie
Arletka: W dwóch magazynach jest łącznie 376 ton zboża. Gdyby z pierwszego przewieziono 17 ton zboża do
drugiego magazynu, to w drugim byłoby 3 razy wiecej niż w pierwszym. Ile ton zboża jest w
każdym magazynie?
22 mar 17:35
blondyneczka: x ilosc zboza w 1szym magazynie
wiec:
x−17 + (x−17)3 = 376
x−17+3x − 51= 376
4x−68=376 /+68
4x=444 /:4
x=111
ilosc zboza w 2gim magazynie = 376 − 111 = 265
22 mar 17:45
Arletka: dziekuje
22 mar 17:53
blondyneczka: nie ma za co o lie jest dobrze
22 mar 17:57
Arletka: badzmy dobrej mysli
22 mar 17:58